Σχετικά Με Το Συνέδριο

Σκοποί του Συνεδρίου είναι:

  • Η ανάδειξη παρεμβάσεων και καλών πρακτικών που βελτιώνουν το κλίμα συνεργασίας, μεταξύ των μαθητών/τριών, συμβάλλοντας στη μείωση των φαινομένων παραβατικής συμπεριφοράς, έτσι ώστε να αποτελέσουν παραδείγματα για εφαρμογή από μεγαλύτερο αριθμό σχολικών μονάδων.
  • Η δημιουργία ενός πλαισίου ολιστικής πρόληψης των φαινομένων παραβατικής συμπεριφοράς και καλλιέργειας κλίματος συνεργασίας και ειρηνικής συμβίωσης στο σχολικό περιβάλλον.

Στο Μαθητικό Συνέδριο θα παρουσιαστούν εργασίες που θα επικεντρώνονται στη συνεργασία, την αλληλοκατανόηση και την αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών, σύμφωνα με τους παρακάτω θεματικούς άξονες:

Α. Διερεύνηση περιστατικών παραβατικής συμπεριφοράς ή έλλειψης ασφάλειας

  • Διερεύνηση και καταγραφή περιστατικών παραβατικής συμπεριφοράς και συγκρούσεων (για παράδειγμα έρευνα εντός του σχολείου και καταγραφή των ανάλογων περιστατικών ή δημιουργία ημερολογίου συμβάντων και τρόποι χρήσης του ημερολογίου προς όφελος της μαθητικής κοινότητας)

Β. Πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών και συγκρούσεων

  • Δημιουργία κουλτούρας μη ανοχής της παραβατικής συμπεριφοράς και της ενδοσχολικής βίας και ανάπτυξη του αισθήματος ασφάλειας των μαθητών/τριών
  • Πρόληψη της παραβατικής συμπεριφοράς και της ενδοσχολικής βίας μέσα από δράσεις:
    1. Γνωριμίας των μαθητών/τριών των τμημάτων κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, για αποφυγή συγκρούσεων και φαινομένων αποκλεισμού
    2. Καλλιέργειας της ενσυναίσθησης
    3. Καλλιέργειας του ομαδικού πνεύματος
    4. Αντιμετώπισης της έμφυλης βίας
    5. Αντιμετώπισης της οπαδικής βίας

    Ενδεικτικές δράσεις: παρεμβάσεις, ημερίδες, σεμινάρια και θεματικές εκθέσεις με φορείς/ειδικούς, δράσεις σχολικής ενσωμάτωσης μαθητών/τριών, υλοποίηση εργαστηρίων και δράσεων με θέμα την αποδοχή της διαφορετικότητας, πολιτιστικές δράσεις με έμφαση στην ανάδειξη των ιδιαίτερων ταλέντων και των ταυτοτήτων των μαθητών, σεμινάρια επιμόρφωσης γονέων ή εκπαιδευτικών.

  • Προώθηση της ενεργής συμμετοχής των μαθητών και μαθητριών στη σχολική ζωή με ουσιαστικότερο ρόλο των Μαθητικών Κοινοτήτων και συμμετοχή τους στη σύνταξη των κανονισμών λειτουργίας του σχολείου και των τμημάτων αλλά και στη δημιουργία ομάδων δράσεων
  • Δημιουργία ομάδων διαμεσολάβησης συνομηλίκων μέσω εκπαίδευσης των ίδιων των μαθητών/τριών για την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων
  • Αξιοποίηση ομάδων καλλιτεχνικής δημιουργίας ως μέσων βελτίωσης της επικοινωνίας των μαθητών/τριών (για παράδειγμα ομάδες δημιουργικής γραφής, δημιουργίας κόμικς, δημιουργίας graffiti κλπ)
  • Οργάνωση δράσεων φιλαναγνωσίας με σκοπό την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό

Οι παρουσιάσεις των συνέδρων μπορεί να έχουν τη μορφή εισήγησης (λογισμικό παρουσίασης ή αφίσα/πόστερ) ή καλλιτεχνικών δράσεων (θεατρικά δρώμενα, βίντεο, τραγούδια, χορευτικά ή εκφραστική ανάγνωση ποιημάτων και λογοτεχνικών κειμένων), πράγμα που θα προσδιοριστεί με την αίτηση συμμετοχής, με την διευκρίνιση ότι ΟΛΕΣ οι παρουσιάσεις θα γίνουν δια ζώσης με παρουσία στη σκηνή και ΜΟΝΟ από μαθητές.

Η συμμετοχή στο 3ο Μαθητικό Συνέδριο δεν αποκλείει τη συμμετοχή της ίδιας ομάδας και σε άλλη μαθητική δράση – διαγωνισμό.

Το συνέδριο θα κλείσει με τη διοργάνωση Στρογγυλής Τράπεζας, όπου οι μαθητές/τριες θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις σε ειδικούς, να διατυπώσουν τους προβληματισμούς τους και να τοποθετηθούν σε θέματα σχετικά με τις παραπάνω θεματικές του Συνεδρίου.

Το μαθητικό συνέδριο θα εμπλουτιστεί με παράλληλες δράσεις και επιμορφώσεις, για τις οποίες θα υπάρξει ενημέρωση σε επόμενες ανακοινώσεις.

Το μαθητικό συνέδριο θα διεξαχθεί εντός ωρολογίου προγράμματος, δεδομένης της ανάγκης να προσέλθουν ομάδες μαθητών/τριών, συνοδεία των καθηγητών/τριών τους.

Οι σχολικές μονάδες παρακαλούνται να προσαρμόσουν αντίστοιχα το ωρολόγιο πρόγραμμά τους, ώστε να μην διαταραχθεί η λειτουργία του σχολείου.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία υλοποίησης του συνεδρίου, διασφαλίζοντας τα προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών και τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών των τυχόν έργων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Το συνέδριο υλοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 73, του νόμου 5128/30.07.2024, Α΄118, πληρώντας τα κριτήρια και τις προδιαγραφές που ορίζει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) (ν.4823/2021 Α΄136, άρθρο 87, παρ.2).